Gestolen sculptuur Georg Petel terug in het Rubenshuis

Het Rubenshuis heeft de sculptuur van de 17de eeuwse Duitse beeldhouwer Georg Petel, die zeven jaar geleden gestolen werd door de beruchte Franse kunstdief Stéphane Breitwieser, terug. Dat is maandag op een persconferentie bekendgemaakt.

Belga

Het beeldje was na de arrestatie van Breitwieser door diens moeder in een kanaal gegooid en later teruggevonden. Stéphane Breitwieser, een kunsthistoricus, stal tussen 1995 en zijn arrestatie eind 2001, 239 kunstvoorwerpen uit tientallen musea, vooral in Frankrijk en Zwitserland, maar ook in België, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland. Zijn totale buit had een waarde van ongeveer 150 miljoen euro. Breitwieser stal niet om te verkopen, maar uit liefde voor de kunst.

Het verhaal van Breitwieser werd nog opmerkelijker toen zijn moeder na zijn arrestatie in paniek zowat alle schilderijen die hij gestolen had, vernietigde. Andere voorwerpen gooide ze in een kanaal. Onder die voorwerpen bevond zich ook de sculptuur van het Rubenshuis. Doordat het water in het kanaal laag stond, werden de voorwerpen vrij snel teruggevonden.

Het Rubenshuis was al in 2002 op de hoogte van de vondst van hun sculptuur. Drie weken geleden gaf de politie groen licht om het beeldje vrij te geven, waarop het naar Antwerpen kon verhuizen.

Aangeboden door onze partners