Irak gevaarlijkst voor journalisten

Irak is het gevaarlijkste land voor journalisten, gevolgd door Cuba en Zimbabwe. Dat blijkt uit een lijst die het Committee to Protect Journalists zondag heeft gepubliceerd.

AP Ned

Sinds het begin van de oorlog in Irak in maart vorig jaar zijn er 25 journalisten om het leven gekomen. Ook zijn er journalisten ontvoerd en gearresteerd. "Het naoorlogse Irak is vol gevaren voor verslaggevers: banditisme, geweervuur en bomexplosies zijn er normaal. Opstandelingen hebben voor een nieuw risico gezorgd door zich systematisch op buitenlanders te richten, journalisten inbegrepen, en op de Irakezen die voor hen werken."

In het Cuba van dictator Fidel Castro zitten sinds vorig jaar 29 journalisten achter de tralies. Andere kritische journalisten worden structureel lastiggevallen door de politie.

In Zimbabwe heeft de politie journalisten opgepakt die verslag hadden gedaan van demonstraties voor democratie. Journalistiek bedrijven zonder overheidstoestemming is door een recente wet een misdrijf. Vorig jaar sloot de overheid de enige onafhankelijke krant van het land.

De overige zeven landen op de lijst van het CPJ zijn achtereenvolgens Turkmenistan, Bangladesh, China, Eritrea, Haïti, de Palestijnse gebieden en Rusland.