Assisen Tongeren: beschuldigde ontkent moordplan

Voor het hof van assisen van Tongeren heeft Serkan Kayan (25) uit Beringen, beschuldigd van moordpoging op zijn 17-jarige vriendin Nele Eyskens, maandag verklaard dat het niet zijn bedoeling was om het meisje messteken toe te dienen.

Belga

Kayan stak Nele op 26 mei 2002 in Ham neer, nadat ze te kennen had gegeven dat ze een punt achter hun relatie wou zetten. "Ik wilde haar enkel laten schrikken, maar het is uit de hand gelopen", zei de beschuldigde op de eerste procesdag. Kayan bracht het slachtoffer twee messteken toe op het voetbalterrin van Ham. Kayan was zijn toenmalige vriendin kort voor de feiten bij haar nieuwe vriend gaan afhalen. In de auto smeekte hij haar verscheidene keren om bij hem te blijven. Volgens de beschuldigde reageerde zijn vriendin daar niet op en raakte hij daardoor erg overstuur.

Toen Nele uiteindelijk ontkennend antwoordde op de vraag of ze nog van Kayan hield, stak die eerst de banden van haar fiets stuk, "om te beletten dat ze nog ooit van mij zou wegrijden" en bracht haar nadien een messteek in de buik toe. Toen het meisje zwaargewond op de grond lag, stak Kayan haar nog een tweede maal in de zij. "Als ze ja had gezegd, was er niets gebeurd en was ik bereid geweest om haar te vergeven voor het feit dat ze mij achter mijn rug bedrogen had."

Het slachtoffer liep levensgevaarlijke verwondingen op en smeekte Kayan met haar laatste krachten om haar naar het ziekenhuis te brengen, wat deze laatste ook deed. "Ik ben heel blij dat ze genezen is. Het is spijtig wat er gebeurd is. Zo had ik het zeker nooit gewild. Maar ik heb mijn lesje nu wel geleerd", zei Kayan maandag. Ter zitting stelde de beschuldigde dat Nele een spelletje met hem gespeeld had en dat het niet normaal was wat ze met hem uitgehaald had, terwijl hij alles voor haar opgegeven had. De vriend waarmee Nele Kayan bedroog, Sadik Kocalar, werd door de beschuldigde als een crimineel omschreven die "uit de hemel was komen vallen en zijn leven kapot gemaakt had".

Kayan vertelde voorts dat hij zijn ouderlijke woning had moeten verlaten nadat uitgekomen was dat hij een relatie met Nele had terwijl hij kort voordien met een Turkse getrouwd was. Op aandringen van Kayan liet zijn echtgenote een abortus uitvoeren en ging ze zonder hem terug naar Turkije. Sedertdien leven de twee feitelijk gescheiden.

Voor, tijdens en na het huwelijk bleef Kayan Nele zien. Hij slaagde er naar eigen zeggen niet in om met haar te breken. "Ze was nu eenmaal alles voor me en ik kon en wilde niet zonder haar leven." In de periode dat Kayan een relatie met Nele had, verbraste hij ook heel wat geld met gokken en zat hij aan de drugs, zo bleek nog uit het beschuldigenverhoor.

Dinsdag wordt het getuigenverhoor aangevat. Een arrest in de zaak wordt donderdag verwacht.