Nieuw gemeentehuis Zolder op afgebroken noodkerk

Het nieuwe gemeentehuis van Zolder komt bovenop de afgebroken noodkerk en zal vijf verdiepingen tellen. Na de bouwvakantie beginnen de werken. Het oude gemeentehuis, geen halve eeuw oud, zit vol scheuren en betonrot en wordt met de grond gelijkgemaakt.

jforier

"De gemeenteraad heeft vorig jaar beslist om het huidige gemeentehuis in Zolder af te breken, gezien de toestand van dat gebouw. Op de plaats waar nu nog de noodkerk staat, komt dan een nieuw administratief centrum," zegt burgemeester Tony Beerten. Voor de plannen zorgde architectenbureau A2O. Het nieuwe gemeentehuis wordt 6.120 vierkante meter en vijf verdiepingen hoog. In de loop van de plannen werden nog verschillende meters bovenop die omvang gedaan maar omdat het dan helemaal te duur werd, is nu toch beslist geen extra feest- of ontvangstzaal te bouwen en ook de ondergrondse parkeergarage is geschrapt. "De raadzaal zal nu ook gebruikt worden als polyvalente zaal. Dat kan probleemloos," klinkt het. Het prijskaartje zit nu aan 7,25 miljoen euro.

Vooral veel glas valt op in de plannen voor het nieuwe administratieve centrum/gemeentehuis: zowel binnen, waar de bureaus glazen scheidingswanden krijgen maar zeker ook buiten met een grote, glazen aanblik. De inkomhal voor het publiek komt aan het Heldenplein.

Een aannemer wordt volgende maand gekozen, hij zou na de bouwvakantie aan de slag gaan. Tegen januari 2006 moet het nieuwe gemeentehuis er staan, enkele meters van het huidige. De noodkerk wordt de komende weken afgebroken, als de gerestaureerde Sint-Vincentiuskerk van Zolder op 28 mei voor het eerst in 20 jaar weer opengaat. De kerk werd in de jaren '80 onmiddellijk gesloten omwille van het gevaar voor de kerkgangers door mijnschade, nv Mijnen zorgde voor de noodkerk.

Het huidige gemeentehuis, dat al jaren afbrokkelt, wordt afgebroken. De vrijgekomen ruimte is bedoeld voor woningen.