80.000 bezoekers voor meifeesten

Het was over de koppen lopen tijdens de 55ste editie van de meifeesten in Genk. De cijfers over de opkomst lopen wat uiteen. Toch is 80.000 zowat het meest genoemde getal.

jforier

Het begon vrijdagavond al met het voorafgaande traditionele folkloristische meibal. Toch kwam de massa pas op de been op 1 mei zelf. Het feest van de arbeid heeft in Genk een ietwat andere betekenis: daar zou het gaan om een feest dat boeren in voorgaande eeuwen vierden. De activiteiten in dit kader worden erg gesmaakt, zo blijkt uit de massale belangstelling.

Vooral de stoet in de namiddag doet de straten in het centrum volstromen. Rijendik staan ze, de toeschouwers, om een glimp op te vangen van praalwagens of meikoningin. En als het enigszins meezit, krijg je als toeschouwer een bloemetje of een gadget. Ook naar jaarlijkse traditie volgde een tweede hoogtepunt om 22 uur 's avonds met een door het stadsbestuur georganiseerd spectaculair vuurwerk.

"Ze hadden me op voorhand gezegd dat ik moest genieten van elke seconde. En het is inderdaad voorbij voor je het goed beseft." Hadwig Weyen (31) geniet een dag na de tocht door Genk nog na.

"Hier heb ik als kind al van gedroomd," zegt Hadwig. "Het was na de bekendmaking van mijn aanstelling door wijngilde De Brommel echt uitkijken naar de dag dat ik echt op die praalwagen mocht staan. Ook al die randactiviteiten die je als koningin mag meedoen hebben iets speciaals. Iedereen behandelt je als een echte koningin. Vooral op het hoogste troontje van die praalwagen staan en zo tussen het volk uit rijden heeft iets onvergetelijks. Ook mannen benaderen me nu anders. Ze hebben nu een reden om me aan te spreken. Al is het maar om me proficiat te wensen of om een handtekening. Ja, dit is wel heel plezant," lacht Hadwig. Als een van de laatste activiteiten als meikoningin moest Hadwig de prijzen uitdelen aan de winnaars van de meiwedstrijd vissen in de Bienkenswijer in Genk.