Britse politieagent wil van Aa naar Bee fietsen

Op het eerste gezicht lijkt het plan van de Brit Paul Perry om van A naar B te fietsen niet zo bijzonder. De politieagent heeft het echter over Aa in Noorwegen en Bee in de Verenigde Staten.

AP Ned

Perry begint vrijdag aan zijn fietstocht in het vissersdorp Aa, vijftienhonderd kilometer ten noorden van Oslo. Vanuit Aa is Perry van plan tienduizend kilometer te fietsen door Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk alvorens hij een veerboot naar Groot-Brittannië pakt.

Na de overtocht wil hij een groot stuk door zijn eigen land fietsen, waarna hij de boot neemt naar New York. Vanuit New York fietst hij naar het noorden, Canada in. Na de Canadese hoofdstad Ottawa aangedaan te hebben, gaat hij terug naar de Verenigde Staten om te eindigen in Bee, een stadje in de Amerikaanse staat Nebraska.

Perry verwacht vier maanden onderweg te zijn. Als rijwiel heeft hij een tandem met 24 versnellingen, voor het geval er iemand het idee krijgt om hem te helpen trappen. Met zijn reis van Aa naar Bee hoopt Perry geld op te halen voor het Britse Rode Kruis.