Singaporese weldoener redt Nauru van het bankroet

Een rijke Singaporese zakenman is bereid om de schulden van het eiland Nauru over te nemen, zo meldt de Australische krant Australian Financial Review. Nauru is een miniscule republiek in de Stille Oceaan en gold ooit als een van de rijkste landen ter wereld. Het eens paradijselijke eiland staat vandaag aan de rand van het bankroet.

Belga

Raj Hiranandani is eigenaar van de Hiranandani Corporation, een immobiliëngroep met hotels en commerciële eigendom over de hele wereld. De man beloofde de schulden van 172 miljoen Amerikaanse dollar uit te betalen die Nauru opbouwde bij het Amerikaanse bedrijf GE Capital.

Hiranandani had maandag in Melbourne een onderhoud met de advocaten van GE Capital om de details van het akkoord te bespreken, zo meldt de krant. De zakenman wil Nauru nieuw leven inblazen met de eigen financiële middelen van het eiland. Nauru bezit enkele hotels en commerciële centra in Australië, die aan de basis liggen van de schuld van 172 miljoen dollar.

Tijdens een bezoek van president Rene Harris in april, beloofde Australië het naburige Nauru ter hulp te komen. Canberra beloofde technische bijstand om de een financieel plan uit te werken voor het eiland. Sinds 2001 stopte Australië het staatje al miljoenen dollar toe. In ruil hiervoor ving Nauru illegale asielzoekers uit Australië op.

Ooit was de republiek met 12.500 inwoners en een oppervlakte van 21 vierkante kilometer een van de rijkste landen ter wereld, dankzij het fosfaat in de bodem. Na een halve eeuw exploitatie door buitenlandse bedrijven, een twijfelachtig financieel beheer en extravagante uitgaven van de autoriteiten is het land volledig geruïneerd.