Britse Post verliest jaarlijks 14,4 miljoen brieven

De Britse Post verliest jaarlijks zowat 14,4 miljoen brieven en pakjes, zo bleek dinsdag uit een studie van de consumentenvereniging Postwatch. De organisatie lanceerde tegelijk een campagne die de Britten ertoe moet aanzetten hun beklag te maken bij de Royal Mail.

Belga

Het openbaar postbedrijf verdeelt jaarlijks circa 21 miljard brieven en pakjes. Daarvan raken er 14,4 miljoen zoek. Volgens het onderzoek wordt 60 procent hiervan gewoon op een verkeerd adres bezorgd.

Een enquête onder 2.100 mensen toont aan dat 1 persoon op de 20 die verkeerd geadresseerde brieven ontvangt die in de prullenmand gooit, 48 procent doet de moeite de zending naar de juiste bestemmeling te sturen. De meeste Britten droppen de brief in een brievenbus van de Royal Mail.

Volgens de vakbonden ligt de "excessieve" aanwending van tijdelijke werknemers en interimkrachten aan de basis van het probleem. Die krijgen weinig tot geen opleiding.

Royal Mail wordt regelmatig bekritiseerd voor de slechte dienstverlening en het gebrek aan efficiëntie. Na het recordverlies van meer dan 1 miljard pond (1,43 miljard euro) in 2001-2002 lanceerde het bedrijf een streng herstructureringsprogramma.