Helft van de Belgen heeft voortdurend tijdsgebrek

Ruim de helft van de Belgen -52 procent- ziet tijdsgebrek als de belangrijkste rustverstoorder van het dagelijkse leven. Het gevoel van tijdtekort neemt zelfs nog toe.

Belga

Dat blijkt uit een rondvraag bij 1.100 Belgen en Nederlanders in opdracht van de Nederlandse recreatiegroep Center Parcs. Naast tijdsgebrek verstoren onverwachts bezoek, huishoudelijke taken en sociale verplichtingen de rust en harmonie het meest. Toch blijken Belgen minder stress te ervaren dan vorig jaar. Vrouwen hebben er het meeste last van.

Als Belgische ouders moeten beslissen aan wie of wat ze hun vrije tijd het liefst spenderen, dan kiezen moeders voor hun kinderen (26 pct) en vaders voor hun partner (25 pct). De kinderen komen bij vaders slechts op de vierde plaats, na de hobby's en zichzelf. Opvallend is dat moeders hun partner slechts op de vijfde plaats zetten. Tijdens vakanties is dat anders. Dan willen zowel mannen als vrouwen in de eerste plaats aandacht besteden aan hun partner en pas dan aan de kinderen.

De computer en de TV vormen de belangrijkste vrijetijdsbestedingen van de Belg. Verder blijkt uit de vraag naar de dagelijkse bezigheden dat in veel gezinnen nog steeds de traditionele rolmodellen heersen. Vrouwen spenderen aanzienlijk meer tijd aan het huishouden, koken, sociale contacten, lezen en winkelen. Mannen houden zich vooral bezig met doe-het-zelven, sporten en het bekijken van sportwedstrijden. Opmerkelijk is wel dat mannen vaker musea bezoeken dan vrouwen (19 pct tegenover 13 pct). Tijdens vakanties verschuift de taakverdeling een klein beetje. De man kookt dan even vaak als de vrouw, maar verder neemt hij in die periode geen extra huishoudelijke taken op zich.

Ook Nederlandse gezinnen gaven in het onderzoek aan voortdurend tijd tekort te komen. Toch zijn ook zij minder gestresseerd dan vorig jaar.