Tractebel huldigt centrale feestelijk in

De Belgische engineeringgroep Tractebel heeft dinsdag haar energiecentrale van Baymina, op zo'n 40 kilometer van Ankara, officieel ingehuldigd. Dat gebeurde naar aanleiding van de Belgische handelsmissie in Turkije, onder voorzitterschap van prins Filip. De krachtcentrale met een capaciteit van 770 MW levert zo'n 4 procent van alle elektriciteit in het land. Het gaat tevens om de grootste Belgische investering (500 miljoen dollar) ooit in Turkije.

Belga

De inhuldiging gebeurde feestelijk. Er was muziek, een kinderparade en de centrale was versierd met Belgische en Turkse vlaggen. Het feest werd ook bijgewoond door de Turkse minister van Energie Hilmi Güler.

Elektriciteit is een belangrijke kwestie in het land. Verwacht wordt dat Turkije vanaf 2007 een tekort zal hebben aan elektriciteit.

Bovendien zijn de energieprijzen er bij de hoogste van Europa, door een gebrek aan efficiëntie en vrije concurrentie. De investering van Tractebel werd dan ook met open armen onthaald. Op amper twee jaar is de fabriek gebouwd. Ze biedt werk aan een vijftigtal mensen en 35 onderaannemers, in een land waar de officieuze werkloosheidsgraad oploopt tot zo'n 30 procent.

Dinsdagnamiddag bracht de Belgische handelsdelegatie een bezoek aan het mausoleum van Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije. Atatürk heeft onder meer het Arabische schrift vervangen door het Latijnse alfabet, en verhuisde de hoofdstad van de republiek van Istanboel naar Ankara. Bij het indrukwekkende mausoleum, omringd door tientallen wachters, legden prins Filip en prinses Mathilde een bloemenkrans neer.

Daarna waren de officiële staatsbezoeken aan de beurt, met achtereenvolgens een ontmoeting met de Turkse president Ahmet Sezer, de ministers van Buitenlandse Handel en Economie en premier Tayyip Erdogan. De gesprekken gebeurden achter gesloten deuren. Prinses Mathilde bracht op haar beurt een bezoek aan een project voor de opvang van straatkinderen in Ankara.