DaimlerChrysler verkoopt aandeel in Hyundai voor 1 mjd dollar

De Duits-Amerikaanse autoconstructeur DaimlerChrysler heeft beslist zijn aandeel van 10 procent in de Zuid-Koreaanse groep Hyundai integraal te verkopen. Het aandeel wordt geschat op 1 miljard dollar (ongeveer 835 miljoen euro). Het nieuws werd dinsdag gepubliceerd in de krant Financial Times.

Belga

DaimlerChrysler kocht vier jaar geleden een belang in Hyundai voor 400 miljoen dollar. De Duits-Amerikaanse groep had op 22 april al bekendgemaakt zijn participatie in Hyundai te willen stopzetten, omwille van talrijke moeilijkheden in de samenwerking met de Zuid-Koreaanse autobouwer. Beide partners zouden elkaar voor de voeten lopen op de Chinese markt en een geplande joint-venture rond bedrijfswagens zou vertraging hebben opgelopen.

De verkoop van het aandeel in Hyundai is een nieuwe tegenslag voor de ambitieuze uitbreidingspolitiek in Azië van Jürgen Schrempp, topman van DaimlerChrysler. De groep kreeg vorige week al een zware klap toen besloten werd geen geld meer te steken in de verlieslijdende partner Mitsubishi Motors. Het Japanse Mitsubishi Motors is de belangrijkste partner van DaimlerChrysler op de Aziatische markt: het Duits-Amerikaanse concern houdt 37 procent van de Mitsubishi-groep in handen.