Geslaagde winter en beloftevolle zomer voor touroperators

Het voorbije winterseizoen werden zo'n 636.000 reizen (exclusief onder meer citytrips) via een touroperator geboekt, dat is een stijging van 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar. "Na twee moeilijke jaren noteren we opnieuw positieve cijfers", aldus Jean Luc Hans dinsdag op een persconferentie van ABTO (Association of Belgian Tour Operators). De komende zomer kondigt zich beloftevol aan met een groei van 2,5 procent.

Belga

De afgelopen winter was vooral een succes voor de vliegvakanties. Met name de verre bestemmingen (long haul) kende een opvallende groei (+ 16,2 pct). De touringcarsector kende opnieuw een sterke daling met 35,9 pct.

Wat betreft de meest populaire bestemmingen verstevigde marktleider Frankrijk zijn koppositie met een stijging van 3 procent. Grote winnaar van de afgelopen winter was Egypte (+ 40,9 pct). Daarnaast scoorden ook Tunesië (+9,6 pct) en Marokko (+ 17,8 pct) goed. Die bestemmingen vormen een steeds grotere concurrentie voor een traditionele zonbestemming als Spanje (-6,5 pct).

Het aantal skivakanties daalde dit jaar met 9,2 procent, maar volgens ABTO moeten die cijfers wel genuanceerd worden aangezien de paasvakantie dit jaar volledig buiten het winterseizoen viel. Het aantal citytrips steeg dan weer tot 116.000 eenheden, een toename met 11,5 procent.

Ook het komende zomerseizoen lijkt positief te worden voor de touroperators. Op 31 maart waren reeds 1.153.000 vakanties en 58.500 citytrips geboekt, een stijging van 2,5 pct ten opzichte van vorig jaar. "De markt heeft zich duidelijk hersteld, en we verwachten dat dit resultaat nog lichtjes zal verbeteren", aldus ABTO-voorzitter Jean Luc Hans nog.