Olie naar hoogste peil in 15 jaar

De olieprijs is dinsdag gestegen tot het hoogste niveau sinds de eerste Golfoorlog 15 jaar geleden. Per vat (159 liter) ruwe Brent-olie moest in Londen 35,32 dollar worden neergeteld. Dat is 85 dollarcent meer dan maandag.

Belga

De prijs voor de korf van zeven oliesoorten uit de OPEC-landen klom tot 34,13 dollar per vat. Afgelopen vrijdag was dat nog 33,99 dollar.

De handelaars op de oliemarkten zijn bezorgd dat de bevoorrading vanuit Saoedi-Arabië verstoord zou kunnen worden. Zaterdag kwamen bij een aanslag in de Saoedische havenstad Yanbu vijf werknemers van een olieraffinaderij -twee Amerikanen, twee Britten en een Australiër- om het leven. De daders zouden banden hebben met het Al Qaeda-terreurnetwerk. Het was de eerste aanslag op een westers oliebedrijf in Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië is de grootste exporteur van olie in de wereld. Het incident volgt op een sabotagepoging vorig weekeinde op een Iraakse olieterminal.

Volgens de OPEC zal de prijs van de ruwe olie nog een tijdje op een hoog niveau blijven. Waarnemers vrezen dat de hoge olieprijs de economische heropleving zal temperen. De winstmarges van de bedrijven komen onder druk te staan en de privéconsumptie slabakt door de hogere brandstofprijzen.