Alitalia aan de rand van failliet

De liquiditeit van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia is na de driedaagse spontane staking van voorbije week verder gedaald tot 200 miljoen euro, zo klonk het dinsdag op een vergadering van de raad van bestuur van Alitalia. Zelfs onder normale omstandigheden zou Alitalia slechts tot september kunnen overleven, als er geen financiële hulp komt. Als het personeel opnieuw in staking gaat "is de onderneming binnenkort failliet", zo liet Luca Egidi, vice-directeur-generaal van Alitalia weten.

Belga

De maatschappij is nog voor 62 procent in handen van de Italiaanse staat en behaalde de eerste vier maanden van dit jaar volgens schattingen verliezen tot 250 miljoen euro. In 2003 tekende Alitalia een verlies op van 511 miljoen euro. De regering noemde de situatie van het bedrijf "uiterst dramatisch".

Regering, vakbonden en management hervatten maandag koortsachtig de onderhandelingen om de dreigende instorting van het bedrijf alsnog af te wenden. Centraal in de onderhandelingen staat een aantal maatregelen die betrekking hebben op het volledige Italiaanse luchtverkeer. Minister van Arbeid Roberto Maroni had voor de onderhandelingen al bekendgemaakt dat hij 100 miljoen euro vrij zou maken voor de luchtvaartmaatschappij.

De krant

Il Sole 24 Ore berichtte dinsdag dat mogelijk 7.000 tot 22.000 jobs op de tocht staan. "Zelfs als slechts één werknemer ontslagen wordt, zullen we het saneringsplan niet goedkeuren", zo stelde Roberto Scotti, woordvoerder van de Alitalia-piloten.
Om het faillissement af te wenden zou er ook nog worden gesproken over een gedeeltelijke privatisering, zo maakte minister van Verkeer Pietro Lunardi bekend. "Het is echter mogelijk dat in dat geval bepaalde mensen op een bankroet aansturen om Aliatalia op te delen en zo te verkopen", aldus nog Lunardi. Bij de opening van de Milanese beurs daalden de aandelen van Alitalia dinsdag met zeven procent tot 0,216 euro.