Akkoord tussen Sabam en Universal voor mechanische reproductie

De Belgische auteursrechtenvereniging Sabam en de platenfirma Universal Music International hebben vrijdag in Brussel een akkoord bereikt voor de afwikkeling van de "mechanische reproductierechten".

Belga

Dat heeft Sabam maandagavond bekendgemaakt. Met het akkoord is een omzetcijfer gemoeid van om en bij de honderd miljoen euro per jaar, zijnde het equivalent van circa honderd miljoen geluidsdragers en audiovisuele dragers, die voortaan het label BIEM/SABAM zullen dragen, aldus de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers in een mededeling.

Het akkoord, met een looptijd van drie jaar vanaf 1 juli 2004, slaat op alle door Universal geproduceerde geluidsdragers (cd, sacd, dvda) en audiovisuele dragers (vhs en dvd) voor 18 Europese landen (uitgezonderd Frankrijk). Voor die landen omvat de overeenkomst het internationale Angelsaksische repertoire. Voor België, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië slaat het akkoord ook op het nationale repertoire, aldus de mededeling.

Universal Music International is een divisie van Universal Music Group (UMG) die de activiteiten van de groep buiten Noord-Amerika beheert. UMG is de wereldleider van de platenindustrie. De artiesten die momenteel onder contract liggen bij Universal, zijn onder andere Andrea Bocelli, Marco Borsato, Mylene Farmer, Johnny Hallyday, Elton John, Metallica, Paco de Lucia, Michel Sardou, Texas, U2, Zucchero, dEUS, Pavaroti, Guns'n'Roses, Eminem.