Tien vermoedelijke leden Siciliaanse maffia gearresteerd

Honderden Italiaanse politieagenten hebben dinsdagochtend bij invallen in een aantal dorpen rond Palermo op Sicilië tien mensen gearresteerd die worden verdacht van afpersingspraktijken in dienst van de maffia. Twee van de arrestanten zouden ook worden verdacht van het beschermen van de peetvader van de maffia op Sicilië, Bernardo Provenzano.

AP Ned

Provenzano is al veertig jaar voortvluchtig. Algemeen wordt aangenomen dat hij de Siciliaanse maffia bestuurt sinds de arrestatie van Salvatore 'Toto' Riina in 1993.

Op twee van de verdachten werden handgeschreven berichten gevonden, waarmee voortvluchtige maffiosi vaak communiceren. Provenzano maakt geen gebruik van telefoons om ontdekking te voorkomen en communiceert enkel via briefjes. Volgens Italiaanse nieuwsmedia waren de gevonden berichten van hem afkomstig.

Topaanklager in maffiazaken Pierluigi Vigna prees de politie-operatie en noemde haar onderdeel van "een tactiek van de verschroeide aarde", die erop gericht is Provenzano te isoleren. De afgelopen jaren zijn verschillende mensen uit de kring rond Provenzano gearresteerd, onder wie zijn luitenant Antonino Giuffre in 2002. Giuffre is na zijn arrestatie informant van de politie geworden en zijn informatie heeft bijgedragen aan het succes van de operatie van dinsdag, aldus de politie.