Buitenlandse strijders spelen marginale rol in Irak

De Verenigde Staten benadrukken al maanden dat moslimstrijders van buiten Irak de bevolking opzetten tegen de westerse bezettingsmacht. In de soennitische stad Fallujah, maar ook elders, is daar echter weinig van te merken.

AP Ned

In Fallujah, waar vorige maand hevig is gevochten, deed de hele stad mee, zeggen mensen die tijdens de gevechten in de stad waren. Buitenlanders zijn de Amerikanen er nauwelijks tegengekomen, zeggen bronnen bij het leger. De strijd werd gevoerd door de vaders en zoons van de stad. De moeders en dochters voorzagen de strijders van voedsel en de gewonden van zorg.

"De hele stad steunt deze jihad", zegt Houssam Ali Ahmed, die de stad wist te ontvluchten toen de gevechten zich verplaatsten naar de wijk waar hij woonde. "De mensen van Fallujah vechten om hun huizen te verdedigen." Het waren geen guerrillastrijders die eind maart in Fallujah stonden te juichen bij de brandende lijken van vier Amerikanen, maar gewone jongeren, zegt een medewerker van het Pentagon.

Dat is in strijd met de officiële versie van de Amerikaanse civiele autoriteiten in Irak. Volgens woordvoerder Dan Senor houden buitenlandse strijders en terroristen de "zwijgende meerderheid" van Fallujah gegijzeld. Ook de woordvoerder van het leger, generaal Mark Kimmitt, verklaarde dat buitenlandse strijders en Iraakse extremisten "een wig drijven" tussen de bevolking van Fallujah en de Amerikanen.

"Dat de bevolking van Fallujah zou toestaan dat buitenstaanders hun stad in een slagveld veranderen, vind ik moeilijk te geloven", zet Jeremy Binnie van het Britse onderzoeksbureau voor militaire zaken Jane's. "De buitenlandse strijders zijn niet het grootste probleem. De Iraakse nationalisten en islamisten zijn het probleem."

Eerdere claims van het Amerikaanse leger over buitenlandse strijders in Irak zijn nogal wankel gebleken. In maart kwamen 271 mensen om bij zelfmoordaanslagen op de sjiitische hoogtijdag Ashoura. De Amerikanen gaven de schuld meteen aan buitenlandse terroristen. Tien buitenlanders zouden zijn gearresteerd. Later werden vijf van hen vrijgelaten en bleken de andere vijf toch Irakezen te zijn. Ook andere aanslagen die zijn toegeschreven aan buitenlanders, bleken bij nader inzien het werk van Irakezen.

Het Amerikaanse gezag houdt dat zo angstvallig vol omdat het weigert toe te geven dat de bevolking in delen van Irak massaal tegen de Amerikanen is. In werkelijkheid, zegt een Amerikaanse generaal, komt nog geen 1 procent van alle verzetsstrijders uit het buitenland. Hun rol is beperkt. Het beeld dat mannen uit de hele islamitische wereld massaal in Irak komen vechten is een misvatting, aldus de generaal.