Human Rights Watch waarschuwt Filipijnen voor aids-explosie

Een verbod van de Filipijnse regering op het gebruik van overheidsgeld voor de distributie van condooms kan leiden tot een explosie van HIV/aids-gevallen in het overwegend rooms-katholieke land. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft dat dinsdag gezegd.

AP Ned

De Filipijnen tellen relatief weinig seropositieven, ongeveer tienduizend op een bevolking van 84 miljoen. Maar volgens Human Rights Watch kan dat snel veranderen als de regering blijft weigeren condooms ter beschikking te stellen. "De Filipijnen lokken een aids-epidemie uit met hun anticondoombenadering", zegt Jonathan Cohen van de mensenrechtenorganisatie.

De burgemeester van Manila heeft de distributie van condooms in medische centra verboden en op scholen mag geen voorlichting meer worden gegeven over condooms, stelt Human Rights Watch. De Katholieke Bisschoppen Conferentie van de Filipijnen blokkeerde in 2003 een wettelijke vergunning voor het gebruik van overheidsgeld voor condooms en andere anticonceptiemiddelen. In datzelfde jaar gaf de regering van president Gloria Macapagal Arroyo vijftig miljoen peso (ruim 750.000 euro) aan de organisatie Couples for Christ voor het geven van voorlichting over 'natuurlijke gezinsplanning' - met vermijding van condoomgebruik.