Proces grootschalige pedofiliezaak Outreau van start

Voor het assisenhof van Saint-Omer in het noorden van Frankrijk is dinsdag het proces begonnen tegen 17 volwassenen, die tussen 1995 en 2000 18 kinderen hebben verkracht. Er bevinden zich zes vrouwen onder de beschuldigden.

Belga

De feiten speelden zich af in Outreau nabij Boulogne-sur-Mer in Noord-Frankrijk. Net als de affaire-Dutroux in België enkele jaren eerder lokte de pedofiliezaak in Frankijk hevige emoties uit.

De praktijken kwamen in 2000 aan het licht nadat maatschappelijk werkers aan het gerecht hadden gesignaleerd dat een echtpaar uit een volkse buurt in Outreau er vrij verdachte seksuele handelingen met zijn vier kinderen op nahield.

Uiteindelijk werden achttien personen in staat van beschuldigiging gesteld. Er staan er maar 17 terecht, omdat een van de vrouwelijke beschuldigden zelfmoord pleegde in de gevangenis. Naast verkrachting staan sommige beschuldigden ook terecht wegens verkrachting met foltering en barbaarse handelingen.

De beschuldigingen zijn gebaseerd op de getuigenissen van de kinderen en de bekentenissen van drie beschuldigden. De 14 andere betrokkenen ontkennen de feiten.

Tijdens de derde week van het proces worden verschillende slachtoffers gehoord. Zij waren tussen 3 en 12 jaar op het ogenblik van de feiten. Het verdict wordt op 11 juni verwacht.