Brusselse milieuverenigingen verwerpen gratis vervoer pendelaars

De Brusselse Raad voor het Leefmilieu, Inter-environnement en de vzw NoMo zijn niet te spreken over het voorstel van minister Johan Vande Lanotte om bus of metro gratis te maken voor pendelaars die met de trein naar Brussel komen. De Brusselaars dreigen de dupe te worden van dit gratis-verhaal, dat bovendien de stadsvlucht in de hand zal werken.

Belga

Het gratis metro-, tram- en busvervoer in Brussel is bedoeld voor pendelaars die met de trein naar de hoofdstad komen, in eerste instantie voor federale ambtenaren en vanaf 1 juli 2005 voor alle werknemers.

Maar de Brusselaar mag twee keer betalen, zo vrezen de drie Brusselse milieuverenigingen. De federale ambtenaren en bij uitbreiding alle werknemers die in Brussel wonen en niet met de trein komen werken, zullen wel nog moeten betalen voor bus of metro. Bovendien dekt de prijs van een ticket maar eenderde van de reële kostprijs van het openbaar vervoer. De rest wordt door het gewest, dus de Brusselse belastingbetaler, gedekt.

De verenigingen zijn ook boos omdat minster Vande Lanotte geen overleg pleegde met het gewest, zich enkel beroepend op een reeds bestaand akkoord tussen de MIVB en de NMBS. Voor hen moet de maatregel voor iedereen gelden, anders zal het de stadsvlucht in de hand werken. Het wordt immers goedkoper in de rand te wonen en naar Brussel te pendelen als de reiskosten volledig terugbetaald worden, merken de drie op.

Ook Jong CD&V Brussel zegt dat de Brusselaars twee keer zullen moeten betalen. Voor hen kan de federale regering beter het geld investeren in de hoofdstad om het wonen in Brussel goedkoper te maken.