Voorzitter assisenhof maakt zich boos op Dutroux

Voor het eerst sinds het begin van het proces heeft de voorzitter van het assisenhof, Stéphane Goux, zich duchtig boos gemaakt over een tussenkomst van Marc Dutroux.

Belga

BR> "Ik stel vast dat wanneer het over belangrijke dingen gaat, u altijd beweert moe te zijn of zich niet goed te voelen. Als het over relatief onbelangrijke zaken gaat, herinnert u zich nog elk detail", sneerde de voorzitter dinsdagnamiddag naar de hoofdbeschuldigde.

Goux haalde uit naar Dutroux naar aanleiding van een discussie over tipgevers en politiemensen en de rol van Michel Nihoul als informant van de BOB van Dinant. Dutroux vond dat er heel wat getuigen waren die voor het assisenhof iets anders vertelden dan wat in de verklaringen stond die ze in de loop van het onderzoek hadden afgelegd. Daarop werd eerst Nihouls advocaat Xavier Attout boos. Hij vroeg Dutroux om de waarheid te vertellen over de ontvoeringen in plaats van zich met dergelijke zaken bezig te houden.

Dutroux vond dat "het samengaan van flikken en bandieten iedereen interesseert" en herhaalde dat hij nooit iemand gedood had. Goux nam die gelegenheid te baat om Dutroux nog eens te vragen wie de twee "politieagenten" dan wel waren met wie hij An en Eefje ontvoerd zou hebben. De voorzitter verweet Dutroux niet vroeger in het onderzoek over al die elementen gesproken te hebben.

"Wanneer ik zie wat onderzoeksrechter Langlois met mijn verklaringen gedaan heeft, heb ik geen vertrouwen meer in het gerecht", zei Dutroux, waarop Goux zich opwond en Dutroux verweet altijd moe te zijn of zich niet goed te voelen als het over belangrijke zaken gaat. Daarna riep de voorzitter de volgende getuige de zaal binnen.

Het incident viel voor naar aanleiding van het getuigenis van Thierry D.H., een bediende van de verzekeringsmaatschappij Royale Belge, die Nihoul ooit 30.000 frank (743,68 euro) uitbetaalde voor een tip die hij gaf in verband met een oplichtingzaak ten nadele van de verzekeringsmaatschappij. Toen dat bekend raakte, werd de bediende van Royale Belge enkele dagen aangehouden. Dat was helemaal in het begin van het onderzoek-Dutroux. Naderhand bleek dat de vergoeding voor de tip helemaal regelmatig was uitbetaald.

De getuige nam het procureur Bourlet heel kwalijk dat die hem destijds een "witteboordcrimineel" genoemd had. De man werd buiten vervolging gesteld. De zaak had hem en zijn familie veel kwaad bezorgd, zei hij aan Bourlet.