Buitenlandse vrachtwagens betrokken bij 20 procent van ongevallen

Bij één op de vijf ongevallen met doden of gewonden zijn vrachtwagens met een buitenlands kenteken betrokken. Ze zijn ook vaker dan Belgische voertuigen betrokken in ongevallen met stilstaande of vaste objecten. Dat blijkt uit het antwoord van federaal Mobiliteitsminister Bert Anciaux op een schriftelijke vraag van senator Frank Vanhecke (Vlaams Blok).

Belga

Vooral op autosnelwegen zijn veel vrachtwagens uit het buitenland betrokken bij letselongevallen. Uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) blijkt dat dit in 2001 in 38,8 procent van de ongevallen het geval was. Op gewest- en provinciewegen was dat 15,4 procent en op gemeentewegen 8,1 procent. In respectievelijk 4,5, 3,4 en 5,6 procent van de vastgestelde ongevallen was het kenteken van de vrachtwagen onbekend.

Volgens minister Anciaux worden de ongevallen met vrachtwagens vaak veroorzaakt door het niet naleven van rij- en rusttijden, vermoeidheid, onaangepaste snelheid, onvoldoende afstand en de slechte staat van het voertuig.

Uit controles blijkt dat 15 procent van de voertuigen in overtreding is. Tweederde van de overtredingen vormt een bedreiging voor de verkeersveiligheid. Anciaux zegt werk te willen maken van een controlebeleid dat pro-actief en preventief op de vermelde ongevalsoorzaken inwerkt.