Xtc-labo met 1,66 miljoen pillen ontmanteld in Knokke-Heist

De politie heeft in een loods aan het station in Knokke eind vorige week de grootste xtc-vangst ooit in België gedaan. Acht personen zijn aangehouden.

Belga

Het gaat om één Nederlander, vijf Britten uit de buurt van Liverpool en twee Belgische vrouwen, vriendinnen van de bendeleden. Het parket van Brugge maakte de feiten dinsdagmiddag bekend.

Het onderzoek naar de bende startte volgens de Brugse procureur Jean-Marie Berkvens begin april. Aanvankelijk dacht men dat de 38-jarige Nederlander B.J. elders in het arrondissement een xtc-labo had. Onderzoek bracht de speurders echter naar een loods in Knokke-Heist. Het peloton observatie en hulp bij arrestatie (POSA) werd erbij gehaald. Ook de lokale politie van Knokke-Heist werd ingeschakeld.

Toen drie personen uit de geobserveerde loods vertrokken naar het centrum van Knokke, werd ingegrepen. Zes personen werden gearresteerd toen ze in vijf reistassen circa 472.000 pillen aan het overladen waren. Uit het voertuig van de Nederlander B.J. werd ook een kilogram zuivere hasj gehaald.

In de loods werd nog 476 kilogram aan xtc-pillen aangetroffen. Dat brengt de totale vangst op 665,4 kilogram of circa 1.663.500 pillen. De marktwaarde per pil bedraagt volgens Berkvens in België 1 euro, in Groot-Brittannië 10 euro en in de Verenigde Staten 25 euro.

In de loods vonden de agenten daarnaast circa 15 kilogram zuivere MDMA, het basisproduct voor de aanmaak van xtc. In het labo werden 2,05 kilogram zuivere amfetamine en 22,5 kilogram hasj aangetroffen.

Het labo was ook uitgerust met een tabletteer-unit. Er werden een vijftiental logo's aangetroffen. De politie nam meerdere wagens in beslag, waaronder een Porsche en enkele Mercedessen. Er stond ook een caravan in de loods.

Volgens het Brugse parket worden jaarlijks een tiental xtc-labo's ontmanteld. In 2003 waren dat er zes. De vangst in Knokke-Heist is de grootste in België ooit. Een meerderheid van de labo's bevindt zich in Limburg en de Kempen.

De raadkamer in Brugge heeft dinsdagmorgen de aanhouding van de acht met een maand verlengd. Ze worden beticht van de productie, het bezit en de verkoop van xtc, het bezit en de verkoop van cannabis en het wiswassen van drugsgeld.