Helft vrouwen vrijt ook onbeschermd zonder kinderwens

De helft van de Belgische vrouwen heeft als seks gehad zonder contraceptie op een ogenblik dat ze geen kinderen wilden. Bijna één op vijf vrouwen is dan ook al een keer ongewenst zwanger geweest.

Belga

Vrouwen blijken de pil vaak te vergeten of zijn ze gewoon beu. Dat zijn enkele resultaten van een enquête die het onderzoeksbureau InSites uitvoerde bij bijna 1.000 vrouwen tussen 15 en 45 jaar. Ongeveer zeven op tien vrouwen hebben een mannelijke partner. Zesenzestig procent van hen gebruikt de pil als voorbehoedsmiddel. Maar heel wat vrouwen vinden het dagelijks slikken van een pil vervelend en ze hebben steeds vaker een afkeer voor hormonale producten. Zeventig procent geeft dan ook aan de pil wel een keer te vergeten en veertig procent kijkt uit naar een makkelijker voorbehoedsmiddel zoals de ring of de patch.

Niet alleen 'pilmoeheid', maar ook 'de passie van het moment' blijkt ervoor te zorgen dat vrouwen wel eens onveilig vrijen. Zo spreekt 46 procent van de vrouwen pas na het eerste seksuele contact over contraceptie.

De helft van de Belgische vrouwen geeft dan ook toe al onbeschermd seks gehad te hebben op een ogenblik dat ze geen kinderwens hadden. Bij een kwart was dat al drie keer, bij 15 procent meer dan 10 keer. Franstalige vrouwen scoren wat dat betreft slechter dan Nederlandstalige (57 tegenover 44 procent).

Dit leidt tot meer ongewenste zwangerschappen in het Franstalige (24 procent) dan in het Nederlandstalige (13 procent) landsgedeelte. In totaal geeft bijna 1 op 5 vrouwen -18 procent- aan al een keer ongewenst zwanger te zijn geweest. In de leeftijdscategorie 35-44 jaar loopt dat zelfs op tot een kwart.

Het onderzoek bracht nog een aantal andere opmerkelijke zaken aan het licht. Zo heeft één vrouw op de tien voor het eerst seks een paar uur na het ontmoeten van de partner. Eén op de drie laat er maximaal een week over gaan. En een kwart van de vrouwen vindt dat ze niet verliefd hoeft te zijn om seks te hebben.

Zeventig procent van de vrouwen is tevreden over haar seksleven, Franstalige vrouwen (39 procent) meer dan Nederlandstalige (28 procent). Toch bedriegt 16 procent haar partner. Eén op de tien speelt met het idee om vreemd te gaan, maar ging nog niet tot de actie over. Een kwart van de vrouwen denkt ook wel eens aan iemand anders tijdens het vrijen: aan een vriend, een ex-partner of een bekende persoon. Daarbij scoren Brad Pitt, Tom Cruise, Johnny Depp, Koen Wauters en Richard Gere het best.

Ongeveer de helft van de vrouwen (47 procent) heeft meerdere keren per week seks, vijf procent elke dag. Dertien procent neemt zelf het initiatief. De komst van kinderen is meestal niet bevorderlijk voor het seksleven. Voor een kwart van de vrouwen ging het er vanaf dan op achteruit.