Dutroux: Advocaten beschuldigden vinden sommige verhoren tijdverlies

Verschillende advocaten van de beschuldigden hebben er dinsdagvoormiddag over geklaagd dat het assisenhof kostbare tijd verliest door talrijke getuigen voor het hof te laten defileren over vermeende verkenningen die de beschuldigden zouden hebben uitgevoerd met het oog op een ontvoering.

Belga

Enkele personen getuigden dinsdagvoormiddag dat ze ervan overtuigd waren Michel Lelièvre en Michelle Martin in een witte bestelwagen gezien te hebben in de omgeving van Bertrix eind mei 1996. De verdediging van Martin, Dutroux en Lelièvre vonden deze getuigenverhoren compleet nutteloos. "Intussen verliest men hier opnieuw kostbare tijd. Men had beter geen vier jaar gewacht om te beginnen aan de expertise van de duizenden haartjes die in het huis in Marcinelle gevonden werden en talrijke andere onderzoekspistes", aldus Xavier Magnée, de advocaat van Marc Dutroux.

"Had men dat intussen allemaal gedaan, dan waren hier voor het assisenhof de afgelopen weken geen vier of vijf speurders komen uithuilen en klagen dat ze het onderzoek niet hebben kunnen voeren zoals ze het gewild hadden", zei Magnée. Hij wees erop dat Dutroux toegeeft dat hij op verkenning geweest is op zoek naar meisjes. Volgens de advocaat maakte het openbaar ministerie echter een vreemde selectie uit de talrijke aanwijzingen die zich over die verkenningen in het dossier bevinden. "Indien we alle getuigen voor het hof gaan laten defileren die een witte bestelwagen gezien hebben, zitten we hier met Kerstmis nog", zei Magnée.

Advocaat-generaal Jean-Baptiste Andries repliceerde hierop dat Magnée zelf 500 getuigen had opgeroepen, waarvan het openbaar ministerie er slechts 150 heeft weerhouden.