AEL nodigt fundamentalist uit

De Pakistaanse moslimfundamentalist Qazi Hussain Ahmad geeft op 22 mei een lezing in het congrescentrum Elzenveld van het Antwerpse OCMW. De moslimleider is uitgenodigd door Dyab Abou Jahjah van de Arabisch Europese Liga (AEL).

Belga

Maar de man zou banden hebben met het terreurnetwerk Al-Qaida. Qazi Hussain Ahmad is voorzitter van de moslimfundamentalistische partij Jamaat e Islami Pakistan. Volgens Harald Doornbos, correspondent voor Gazet van Antwerpen in Pakistan, is hij in dat land een van de belangrijkste moslimleiders. "Zijn partij heeft de macht in het noorden van Pakistan. Daar is nu de sharia van kracht, de strenge islamitische rechtspraak", aldus Doornbos. "Zij het met weinig succes, want de partij is verdeeld door religieuze meningsverschillen. Ik heb ooit zijn dochter geïnterviewd, en zij deed niets anders dan de joden voor álles de schuld te geven. Qazi was een voorstander van het Taliban-bestuur in Afghanistan. Hij wil ook dat Pakistan zijn kernwapens deelt met de andere moslimlanden."

AEL-voorzitter Abou Jahjah ziet geen problemen met zijn gastspreker: "Mijn maatstaf om iemand te beoordelen, is of hij of zij pro of contra het zionisme en de VS is, en wat zijn of haar visie op democratie is."