Zeeuwse mossel: opnieuw schaarste

De Zeeuwse mosselsector krijgt voor het komende seizoen voor het vierde opeenvolgende jaar af te rekenen met schaarste. Dat zijn de verwachtingen die het Nederlandse Visbureau dinsdag bekendmaakte tijdens de European Seafood Exposition in Brussel. De schaarste is het gevolg van een mindere aanwas van jonge mosselen enerzijds en een star overheidsbeleid anderzijds.

Belga

De Nederlandse kwekers verwachten dat er, net zoals vorig jaar, vijftig miljoen kilo mosselen zal worden aangevoerd. Dat is de helft minder dan nodig is om alle afzetmarkten te voorzien. "Uiteraard gaat het hier om verwachtingen. Pas in juni kunnen we echt iets zeggen over de aanvoer", dat zegt Ron Barbé, voorzitter van de vereniging De Mosselhandel in Yerseke. Volgens Barbé is het daarom nog te vroeg om uitspraken te doen over de prijs en de kwaliteit van de Zeeuwse mossel het komende seizoen.

De schaarste is volgens het Nederlandse Visbureau te wijten aan twee factoren. Ten eerste hebben de mosselkwekers al een paar jaar af te rekenen met een mindere aanwas van jonge mosselen. Ten tweede zijn de kwekers gebonden aan een star overheidsbeleid. "De Nedelandse overheid heeft op vraag van milieubewegingen verschillende gebieden in de Waddenzee gesloten voor de schelpdiervisserij. Ons productiegebied wordt daardoor steeds beperkter", aldus Barbé.

Het Nederlands Visbureau pleit daarom voor een dynamisch visbeheer in plaats van voor een statisch beleid met duidelijk afgebakende gebieden. "Men moet de dynamiek benutten en daar vissen waar de natuur de mogelijkheid biedt. Dat is het meest optimaal voor de sector en voor de natuur", vervolgt Barbé.

Dit jaar ook geen mosselkaravaan. Net zoals vorig jaar wil het Nederlandse Visbureau de markt geleidelijk bedienen van het gegeerde schelpdiertje. "De focus van de promotie wordt dit jaar meer gelegd op het najaar, wanneer de mosselen echt optimaal zijn", aldus Barbé. Op het programma staan onder meer een mosselweek tijdens de derde week van september en een wedstrijd tussen Belgische en Nederlandse koks die strijden om de titel van Mosselman van het Jaar.