Legerleiding vermindert aantal oefenvluchten in Helchteren

De legerleiding van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel (Peer) heeft beslist om in de examenmaand juni en in de weekends geen oefeningen te houden op het militaire schietveld in Helchteren.

Belga

De beslissing is het resultaat van een bespreking tussen burgemeester Alain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren en commandant Gerard Van Caelenberge van de luchtmachtbasis.

Yzermans drong naar aanleiding van de heidebrand van vorige week op het militaire schietveld van Helchteren aan op een onderhoud met de leiding van Kleine Brogel. De brand werd veroorzaakt door de schietoefeningen en legde ettelijke hectaren heide in de as. Volgens de burgemeester veroorzaken de schietoefeningen niet alleen heidebranden maar ook geluidshinder.

Het schietveld ligt vlakbij de recreatiegebieden in Helchteren. Een volledige afbouw van de schietactiviteiten in Helchteren is niet haalbaar gezien het om NAVO-oefeningen gaat, aldus nog Yzermans. Hoopvol is volgens de burgemeester wel dat er in het kader van de herstructurering van het leger vanaf dit jaar al minder vluchten en schietoefeningen zullen gehouden worden. Op termijn is zelfs sprake van een afbouw van het aantal vluchten met 15 procent. Voorts zullen de oefenvluchten in de toekomst vaker op een hoogte van twee in plaats van één kilometer worden uitgevoerd, waardoor het lawaai ook zal verminderen.