Tewerkstelling in fruitsector wordt versoepeld

Federaal minister van Werk Frank Vandenbroucke en Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt hebben een aantal maatregelen genomen die de tewerkstelling van gelegenheidsarbeiders in de fruitsector niet alleen vereenvoudigen, maar voor de werkgevers voordeliger maken.

Belga

Ook de gelegenheidsarbeiders zelf zullen in het kader van een gewijzigde reglementering inzake sociale bijdragen meer brutoloon overhouden, zo maakte sp.a-senator Ludwig Vandenhove, tevens burgemeester van Sint-Truiden, vrijdag bekend.

De voordelige sociale zekerheidsregeling die nu al voor gelegenheidswerk gold, zal ook worden uitgebreid voor aanwerving via interim-kantoren. Bovendien valt de maximumgrens van 95 "piekdagen" weg. Het gaat om het aantal dagen dat de tuinbouwer een beroep op de gelegenheidsarbeider kan doen. Op die manier kan er volgens Vandenhove soepeler ingespeeld worden op de weersomstandigheden en de vereisten van de oogst. Beide maatregelen treden 1 juli aanstaande in voege, aldus nog Vandenhove.

De gelegenheidsarbeider die in de tuinbouw aan de slag gaat, zal voortaan ook 100 euro bruto meer verdienen. Die "loonsverhoging" is het gevolg van de gewijzigde reglementering inzake sociale bijdragen die op 1 januari j.l. in voege trad.