Google leidt met beursgang comeback in van de internetbedrijven

Google, uitbater van de gelijknamige internet-zoekmachine, trekt naar de beurs. Google wil 2,7 miljard dollar (2,27 miljard euro) binnenhalen. Het is de eerste grote beursgang van een internetbedrijf sinds het uiteenspatten van de technologie-zeepbel drie jaar geleden.

Belga

Google maakt de beursgang donderdag bekend aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens analisten wordt de waarde van het bedrijf hiermee geschat op 20 tot 25 miljard dollar. Het bedrijf maakte ook voor het eerst cijfers bekend. Vorig jaar steeg de winst met 6 pct tot 105,6 miljoen dollar (88,7 miljoen euro). De omzet bedroeg 961,9 miljoen dollar.

De zoekmachine-uitbater werd zes jaar geleden opgericht door twee doctoraatsstudenten aan de Stanford University. Larry Page (31) en Sergey Brin (30) worden multimiljardair bij de beursgang van Google, wat vermoedelijk tegen het einde van de zomer gebeurt. Dagelijks verwerkt Google meer dan 200 miljoen zoektermen en verkoopt het hierbij advertenties. Recent werd de Froogle winkeldienst gelanceerd en werkt Google aan de e-maildienst Gmail.

De uitgaveprijs van het bod zal worden vastgelegd via een online-veiling. Dat moet het grote publiek de kans geven om aandelen op de kop te tikken vooraleer het aandeel wordt verhandeld. Dat is uitzonderlijk. Meestal gebeurt een beursgang via zakenbanken.

Er komen twee soorten aandelen: A- en B-aandelen. A-aandelen zullen worden aangeboden aan het publiek en geven recht op één stem per aandeel. B-aandelen, goed voor tien stemmen, blijven voorbehouden voor managers en insiders. Dat moet voorkomen dat het bedrijf de speelbal wordt van beleggers en verzekeren dat het management op lange termijn blijft denken. Page en Brin blijven het bedrijf leiden, samen met directeur Eric Schmidt. Die kwam in 2001 bij het bedrijf.

De beursgang van het internetbedrijf wordt al sinds maanden verwacht. Google heeft geld nodig om het marktleiderschap en de verdere ontwikkeling van technologie en diensten te verzekeren. Belangrijkste concurrenten zijn Yahoo! en Microsoft.