Europa maakt zich op voor groot herenigingsfeest

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie strijken zaterdag in de Ierse hoofdstad Dublin neer voor de officiële viering van de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten. De Europese hymne zal dit weekeinde echter over het hele continent weerklinken. Op tal van plaatsen in het Oude en Nieuwe Europa vinden festiviteiten plaats.

Belga

In Dublin wordt het feestgedruis vrijdagavond al ingezet met een grootschalig vuurwerk. Zaterdag wordt het centrum van de Ierse hoofdstad omgetoverd tot een reusachtige foor, waar de vijfentwintig lidstaten van de uitgebreide EU en de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije vertegenwoordigd zullen zijn. In Ierland zijn overigens tien dorpjes aangewezen als officiële peters van de nieuwe lidstaten. Ook daar vinden verscheidene exposities, parades en concerten plaats.

De staatshoofden en regeringsleiders maken zaterdag hun opwachting in Phoenix Park in Dublin. Een koor van 500 kinderen zal er een versie van de Europese hymne "Ode aan de Vreugde" vertolken. Aan de officiële residentie van de Ierse president Mary McAleese worden de vlaggen van de vijfentwintig lidstaten gehesen. Vijfduizend politieagenten en 2.500 soldaten worden opgetrommeld om de feestdag in goede banen te leiden.

Sommige leiders en lidstaten hebben niet gewacht op de officiële toetreding op 1 mei. De Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schussel, de Sloveense premier Anton Rop en een vertegenwoordiger van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi hebben elkaar vrijdag ontmoet op een Alpijnse berg in de grensstreek tussen de drie landen. "Dit is een souvenir voor de toekomst", verklaarde Rop, "wanneer de mensen niet meer zullen weten wat grenzen zijn".

De Britse premier Tony Blair legde in een open tribune in een Britse krant de nadruk op het rotsvaste geloof van de nieuwe lidstaten in de liberale markteconomie. Blair wees er ook op dat de uitbreiding van het Engels meer dan ooit de voornaamste voertaal in de Europese Unie zal maken. Zijn Ierse collega Bertie Ahern greep eveneens naar de pen en loofde in de Wall Street Journal Europe "het einde van een kunstmatige opdeling" in Europa.

De Duitse president Johannes Rau was vrijdag te gast in Warschau, waar hij de Polen feliciteerde met hun lidmaatschap. "Voor Duitsland en Polen betekent dit een nieuw hoofdstuk in onze relaties als buurlanden", stelde de Duitse president. Kanselier Gerhard Schröder toonde zich iets voorzichtiger in zijn toespraak naar aanleiding van de uitbreiding. Hij waarschuwde dat de lage belastingen in de nieuwe lidstaten landen als Duitsland pijn zouden kunnen doen.

Ook in Oostenrijk viel een valse noot te horen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte melding van een opvallend grote toestroom van vluchtelingen in de laatste dagen voor de uitbreiding.