Soldaten Saddam de baas in Fallujah

Voormalige soldaten van Saddam Hoessein maken sinds vrijdag de dienst uit in de Iraakse stad Fallujah. De Amerikaanse mariniers hebben zich teruggetrokken naar de rand van de stad.

AP Ned

Majoor-generaal Jassim Mohammed Saleh, een veteraan van Saddams Republikeinse Garde, staat aan het hoofd van een nieuw gevormde Iraakse troepenmacht van elfhonderd man die de orde moet gaan handhaven in Fallujah, dat de afgelopen maand het toneel is geweest van zware gevechten tussen Amerikaanse mariniers en Iraakse verzetsstrijders.

De Iraakse troepenmacht bestaat uit Iraakse oud-soldaten uit Fallujah en omgeving die door het Amerikaanse leger zijn gescreend, zeggen bronnen in het leger en het Pentagon. Zeker een deel heeft tot voor kort tegen de Amerikanen gevochten, maar zou niet behoren tot de harde kern van het verzet. De eerste taak van de Iraakse troepenmacht is door de hele stad controleposten op te zetten, in samenwerking met de Iraakse politie.

Saleh sprak vrijdagochtend in een moskee met de stamhoofden van Fallujah. Later verliet de generaal de stad voor een gesprek met Amerikaanse commandanten. Saleh droeg zijn uniform van de Republikeinse Garde, een van de leden van zijn gevolg zwaaide vanuit een auto met een Iraakse vlag.

De tweede man van het Amerikaanse leger in Irak, brigade-generaal Mark Kimmitt, weersprak dat de mariniers zich uit Fallujah terugtrokken. Er is alleen sprake van "herpositionering". De nieuwe Iraakse troepenmacht is "volledig geïntegreerd" met de mariniers, die volgens Kimmitt ook in de stad actief blijven. Kimmitt zei niet te weten wat de achtergrond is van Saleh. Wel zei hij dat de mariniers volledig vertrouwen in hem hebben.