Onlusten in Jakarta na nieuwe aanhouding Bashir

Honderden aanhangers van de radicale Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir hebben vrijdag slag geleverd met de politie bij de Salemba-gevangenis in Jakarta. Bashir zou vrijdag uit de gevangenis vrijkomen na het uitzitten van een gevangenisstraf van anderhalf jaar, maar werd in plaats daarvan opnieuw gearresteerd en meegenomen voor verhoor over zijn mogelijke betrokkenheid bij terreuraanslagen.

AP Ned

Zo'n driehonderd aanhangers van Bashir die zich bij de gevangenis hadden verzameld begonnen de oproerpolitie met stenen en flessen te bekogelen en brandjes te stoken, waarna de politie traangas en waterkanonnen inzette. Op televisie waren tientallen aanhangers van Bashir te zien die overdekt met bloed wegliepen. De politie zei dat zeker 34 agenten verwondingen hebben opgelopen. Er werden ook arrestaties gemeld, maar hoeveel dat er waren werd niet gezegd.

Bashirs advocaten noemden de manier waarop Bashir uit de gevangenis was gehaald illegaal, maar de politie zei met de snelle aanhouding meer geweld te hebben voorkomen. Ooggetuigen zeiden dat Bashir 's morgens vroeg door een groepje agenten van zijn bed was gelicht en naar een wachtende auto gebracht. Toen hij naar buiten werd gebracht wuifde en glimlachte Bashir naar verslaggevers die bij de gevangenispoort stonden te wachten. "De wil van God moet worden uitgevoerd", was het enige wat hij wilde zeggen.

Begin deze week hadden de autoriteiten gezegd dat Bashir zou worden vrijgelaten na het uitzitten van een straf van anderhalf jaar wegens overtreding van de immigratiewet. Donderdag liet het openbaar ministerie plotseling weten toch een nieuw arrestatiebevel tegen de 66-jarige Bashir uit te vaardigen, op verdenking dat hij zijn goedkeuring heeft gehecht aan een reeks bomaanslagen, waaronder die van oktober 2002 op Bali, waarbij 202 doden vielen. De politie zegt daarvoor nieuwe bewijzen te hebben, maar volgens Bashir handelen de autoriteiten in opdracht van "Amerika en zijn bondgenoten".

De vorig jaar aangenomen antiterreurwetgeving maakt het mogelijk verdachten maximaal zes maanden vast te houden zonder hen in staat van beschuldiging te stellen.