Amerikaanse troepen ontruimen stellingen in Fallujah

De Amerikaanse troepen zijn vrijdagmorgen begonnen met de ontruiming van de gebieden in het zuidoosten van de stad Fallujah. Ze hebben het zuidelijke gedeelte van het soennitische bastion meer dan drie weken bezet.

Belga

De soldaten verlaten stilaan hun stellingen in de fabrieken en garages in de industriezone van Fallujah, zo'n 50 kilometer ten westen van Bagdad. Een 70-tal bevindt zich nog in een leegstaande fabriek, die dienst deed als militair centrum. Zij zouden ook vrijdag nog vertrekken.

In Fallujah werd de voorbije maand zwaar gevochten. Onder de Irakezen vielen bijna 280 doden. Ook langs Amerikaanse zijde waren er slachtoffers.

De leiding van de Amerikaanse troepen in Fallujah besliste donderdag na gesprekken achter gesloten deuren met de voormalige officieren van het Iraakse leger om het gebied niet langer te bezetten. Het is de bedoeling dat de Irakezen weer zelf de stad gaan controleren.

In Washington wordt niet met zoveel woorden gesproken over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Een verantwoordelijke van het ministerie van Defensie sprak over een "herpositionering" van de troepen in de stad.

De Amerikaanse luitenant-kolonel Brenan Byrne verklaarde intussen dat de Iraakse veiligheidstroepen die de taak van de Amerikanen overnemen, onder de naam "Beschermingsleger van Fallujah" zullen opereren. Het is niet duidelijk wie precies deel uitmaakt van deze militaire eenheid, maar een zekere generaal Salah zou de troepen leiden.