Opstellers vredesplan Midden-Oosten voor overleg in Londen

De opstellers van de routekaart voor vrede in het Israëlisch-Palestijnse conflict komen vrijdag bijeen in Londen voor overleg over het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten.

AP Ned

De ontmoeting tussen vertegenwoordigers van het zogenoemde kwartet van vredesonderhandelaars, de Europese Unie, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en Rusland, is bedoeld om nieuwe voorstellen voor te bereiden om uitvoering van de routekaart weer op de agenda te krijgen. De uitvoering van het zowel door de Palestijnen als Israël onderschreven plan ligt al lange tijd stil door het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden.

De routekaart voorziet in de creatie van een onafhankelijke Palestijnse staat in 2005. De plannen van Israël om zich eenzijdig terug te trekken uit de Gazastrook en een aantal nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, dreigen de routekaart definitief in de prullenmand te doen belanden.

Het overleg van vrijdag in Londen wordt op 4 mei gevolgd door gesprekken in New York onder leiding van VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Bij die gesprekken zullen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell, zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov en de EU-buitenland coördinator Javier Solana aanwezig zijn.

Aangeboden door onze partners