Italianen de straat op tegen militaire aanwezigheid in Irak

Enkele duizenden mensen, onder wie familieleden van drie Italianen die in Irak zijn gegijzeld, hebben donderdag in Rome gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van het Italiaanse leger in Irak en gevraagd om de vrijlating van de drie gijzelaars.

AP Ned

De demonstranten trokken vanaf het Castel Sant'Angelo naar het Sint-Pietersplein. Paus Johannes Paulus II hield donderdag een mis voor de vrijlating van de gijzelaars en riep op tot een einde aan het geweld in Irak en het lijden van de lokale bevolking.

Vier Italiaanse veiligheidsbeambten werden op 12 april ontvoerd. Een van hen is korte tijd later gedood. De Arabische nieuwszender Al-Arabiya zond maandag beelden uit van de drie anderen. De ontvoerders eisten op de opname een grote demonstratie in Rome tegen het beleid van premier Silvio Berlusconi en de aanwezigheid van Italiaanse militairen in Irak.

De organisatoren van de demonstratie van donderdag zeggen niet toegegeven te hebben aan die eis van de gijzelnemers, maar gewoon hun verzet tegen de oorlog duidelijk te hebben willen maken. Beelden van de demonstratie werden uitgezonden op Al-Jazeera, de belangrijkste internationale nieuwszender in de Arabische wereld.