Vrouwen klikken zich vaker vast dan mannen

Vrouwen maken veel vaker gebruik van de veiligheidsgordel dan mannen. Als bestuurder draagt 67,0 procent van de vrouwen de gordel tegenover 57,3 procent van de mannen.

Belga

Bij de passagiers is het verschil nog groter: 68,7 procent bij vrouwen tegenover 'amper' 48,8 procent bij mannen. Dat blijkt uit gordeltellingen die werden uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

De resultaten van de gordeltellingen staan samengevat in het recente nummer van het BIVV-tijdschrift Via Secura. In totaal (bestuurders en passagiers samen) draagt zes op tien mensen de gordel. "Deze resultaten steken schril af tegen die van landen als Canada of Zweden, waar de draagpercentages al enkele jaren rond de 90 procent liggen", zo staat in het artikel.

In 2001 werd op de Staten Generaal van de Verkeersveiligheid gesteld dat de gordeldracht in België tegen 2005 moest stijgen van 57 procent tot 67 procent. Tegen 2009 moet dat percentage gestegen zijn tot 87 procent. "Schattingen wijzen uit dat 173 levens gespaard kunnen worden en dat er 1.828 minder verkeersslachtoffers kunnen zijn als die doelstellingen tegen 2009 werkelijk kunnen gehaald worden", zo luidt het.

Het BIVV voerde de tellingen uit tussen maart en mei 2003. Over enkele maanden volgen nieuwe metingen. De tellingen worden uitgevoerd in opdracht van de Federale Commissie voor de Verkeersveiligheid.