Mariniers en verzet Fallujah sluiten akkoord

Het Amerikaanse leger en voormalige generaals van Saddam Hussein zijn het in grote lijnen eens geworden over terugtrekking van de Amerikaanse mariniers uit Fallujah. Desondanks werd in de stad opnieuw gevochten.

AP Ned

De mariniers zijn van plan zich op korte termijn terug te trekken uit de stad, om plaats te maken voor een nieuw gevormde eenheid Iraakse soldaten onder leiding van een zekere generaal Salah, commandant uit het leger van Saddam. Dit zogeheten Beschermingsleger van Fallujah bestaat uit elfhonderd man en moet de orde in de stad herstellen.

De Iraakse troepen hebben twee dingen voor op de Amerikanen, zei een woordvoerder van de mariniers: "Ten eerste zijn het Irakezen, ten tweede komen ze uit de omgeving. Zij kennen de mensen en het terrein." Volgens een anonieme bron bij de mariniers zijn er onder de elfhonderd man vrijwel zeker strijders die tegen het Amerikaanse leger hebben gevochten: niet de harde kern, maar wel criminelen die zich voor geld bij het verzet hebben aangesloten.

Kort nadat het akkoord bekend werd, braken opnieuw gevechten uit in de wijk Golan aan de noordkant van de stad, een bolwerk van de verzetsstrijders. In Golan wordt al dagen slag geleverd tussen mariniers en verzetsstrijders. Er klonken explosies en geweerschoten. Amerikaanse vliegtuigen cirkelden opnieuw over Fallujah. De gevechten waren echter minder zwaar dan die van eerder deze week.