Zapatero wint ook Franse steun voor Irak-initiatief

Nadat woensdag de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hem al zijn steun had toegezegd, kreeg de Spaanse premier José Luis Zapatero tijdens zijn Europese bliksemtournee donderdag ook de Franse president Jacques Chirac aan zijn zijde. Frankrijk sprak zich, net als Duitsland een dag eerder, uit voor het voorstel van Zapatero om een Europees Irak-plan op te stellen en schaarde zich achter Zapatero's wens van een "sterk en verenigd Europa."

AP Ned

Chirac zei in te willen gaan op de uitnodiging van Zapatero om de komende maanden te werken aan het herstel van de Europese eenheid, die door de verdeeldheid over de oorlog tegen Irak verloren is gegaan.

"Frankrijk en Spanje moeten zonder achterom te kijken gezamenlijk werken aan een actief, dynamisch en sterk Europa", zei Zapatero in reactie op de welwillende opstelling van de Franse president. "Een verenigd Europa is de beste garantie voor vrede, ook in de toekomst", aldus de Spaanse premier.

Met steun van Duitsland, Frankrijk en andere tegenstanders van de oorlog tegen Irak wil Spanje een VN-resolutie opstellen waarmee de vredesoperaties in Irak onder vlag van de Verenigde Naties worden geplaatst. Kort na zijn aantreden maakte Zapatero bekend dat de 1.300 Spaanse militairen die zijn voorganger José Maria Aznar naar Irak uitzond op korte termijn terug worden getrokken.

Aangeboden door onze partners