Mogelijk al in september 2005 effectieve wijzigingen aan verkeerswet

Mogelijk komen er reeds in september 2005 effectieve wijzigingen aan de nieuwe verkeerswet. "Het is niet de bedoeling dat wij tot die datum wachten om na te denken over eventuele bijsturingen, want dan wordt het waarschijnlijk 2006 vooraleer de wijzigingen kunnen uitgevoerd worden". Dat zegt Lot Wildemeersch, woordvoerster van minister van Mobiliteit Bert Anciaux. De minister maakte daarover dinsdag ook afspraken met automobilistenvereniging VAB.

Belga

"Wij hebben met VAB onder meer afgesproken om op regelmatige basis rond de tafel te gaan zitten. Daarbij zal ook gesproken worden over hoe bepaalde wijzigingen aan de verkeerswet kunnen geïmplementeerd worden vanaf september 2005", aldus Wildemeersch. Over welke wijzigingen het gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Voor andere zaken, bijvoorbeeld voor een evaluatie van bepaalde cijfergegevens omtrent de effectiviteit van bepaalde maatregelen, zal wél zeker tot september 2005 moeten gewacht worden, zo luidt het nog.

Maarten Matienko van VAB toonde zich tevreden na afloop van het onderhoud met Anciaux. "Het was een constructief gesprek. Belangrijk is dat de minister heeft erkend dat de wet niet perfect is en moet geëvalueerd worden. Wij zijn ook blij dat hij ons bij die evaluatie wil betrekken en dat hij zal rekening houden met onze onderzoeken en voorstellen."

"Belangrijk is ook dat we samen willen vertrekken van het criterium verkeersveiligheid en dat de piste van het politieke opbod wordt verlaten. Ten slotte is ook de beloofde aandacht voor preventie (door rijopleidingen) in plaats van repressie een stap in de goede richting", aldus nog Matienko.

Na VAB had ook Touring dinsdag een gesprek met Anciaux. "Touring is een aantal bekommernissen over de nieuwe wet komen voorstellen", aldus Wildemeersch. Donderdag zal Touring, tijdens een persconferentie over de nieuwe verkeerswet, allicht meer uitleg geven over het onderhoud met minister Anciaux.