Enquête voorspelt nederlaag VLD in Antwerpen

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou het kartel VLD-Vivant in de provincie Antwerpen ruim 10% van de stemmen verliezen. De liberalen halen volgens de peiling van

Gazet van Antwerpen

net geen 13%. Het Vlaams Blok en het kartel CD&V/N-VA vormen veruit de sterkste politieke formaties.

Kdejager

BR>

Het Vlaams Blok haalt voordeel uit de veroordeling door het hof van beroep van Gent. In onze peiling krijgt de partij 28,3% van de stemmen, of ruim 4% meer dan bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar.

Ook het Vlaams kartel van CD&V en N-VA zit in de lift. Zij halen 27,7% van de stemmen. Dat is ruim 3% meer als je de resultaten van beide partijen vorig jaar samentelt.

De derde partij in de provincie Antwerpen is sp.a-Spirit met 21,2%. Dat is een minieme achteruitgang in vergelijking met vorig jaar, maar wel een forse stijging in vergelijking met de Vlaamse verkiezingen van 1999, toen de socialisten terugzakten tot een goeie 12%.

De klappen vallen nu vooral bij de liberalen. VLD-Vivant verliest in onze peiling liefst 10%. De partij - met drie uittredende ministers uit de provincie Antwerpen - haalt net geen 13%, terwijl vorig jaar nog werd afgetikt op 23,2%.

Uiteraard blijft enige voorzichtigheid geboden, want 13% van de kiezers heeft nog niet beslist. Die groep zal zich laten leiden door de campagnes en de actuele gebeurtenissen in de volgende weken. Spannend blijft het ook voor Groen!, dat in onze peiling net de kiesdrempel haalt.