Franse andersglobalisten met eigen lijst naar Europese verkiezingen

Bij de Europese verkiezingen in Frankrijk zullen de andersglobalisten met aparte lijsten opkomen. Daarop prijken militanten van verschillende verenigingen, politici en vakbondsmensen verenigd in hun "anti-neoliberalisme".

Belga

Tot dusver zijn er vier lijsten, een in het noorden van Frankrijk, in de Parijse regio Ile-de-France en twee in het zuiden. Hun programma komt voort uit de analyses die gemaakt werden door de antiglobalistische beweging Attac, de plattelandsbeweging van José Bové en de stichting Copernic. Maar de lijsten gaan niet uit van de bewegingen zelf.

Met de lijsten willen de initiatiefnemers stemmen te halen bij diegenen die zich niet herkennen in de liberale ideeën, maar evenmin in de ideeën van de communistische partij of van de andere extreem-linkse partijen.

De militanten willen een "solidair Europa, gebouwd op de democratische confrontatie tussen verschillende waarden en doelstellingen van de volkeren die Europa vormen", zo maakte een woordvoerder van de lijsten dinsdag bekend. Ze zijn ook voorstander van een referendum over de Europese grondwet.