Belg ontwikkelt tunnelbeveiliging voor evacuatie chauffeurs bij brand

Een Belg, William van Sprolant, heeft een systeem ontwikkeld voor de evacuatie van automobilisten bij een brand in een tunnel. Het prototype van deze verwijderbare ontsnappingsgang is dinsdag voorgesteld in de uitwijkingstunnel van Porrentruy in Zwitserland, die in opbouw is op de A16.

Belga

De 'uitvouwbare rookwerende evacuatiegang' werd door het bedrijf CvS énergies van Van Sprolant ontworpen. Het systeem trekt langs de hele tunnel een ontsnappingsroute die met een uitschuifbaar scherm bescherming biedt tegen de rook, zei de ontwerper.

De noodgang bestaat uit een dak en een wand in lamellen. Wanneer brand uitbreekt, kan de 1,5 meter brede constructie zich op tien seconden tijd ontvouwen. "Het is als een lange afkapping die tegen de wand van de tunnel gevouwen is of zoals een sas onder druk", zei Van Sprolant vanuit Courgenay, een dorp in het kanton Jura.

Automobilisten kunnen via het systeem te voet de uitgang van de tunnel bereiken. Ze zijn in de gang beschermd tegen de rook. Ook de brandweer kan via de gang naar de plek van het onheil.

De demonstratie van het prototype werd door verscheidene hoge functionarissen uit Zwitserland en andere Europese landen, onder wie een afgevaardigde van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, bijgewoond.

De projectstudie werd door de overheid van Jura gesteund: verscheidene onderdelen van het veiligheidssysteem kunnen vervaardigd worden in bedrijven in de streek.