Do van Ranst wint de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek

Met het manuscript "Mijn vader zegt dat wij levens redden" heeft Do van Ranst (29) uit Hamme de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004 ter waarde van 12.500 euro gewonnen. De Prijs Knokke-Heist is de oudste en belangrijkste manuscriptenprijs voor jeugdboeken (12 tot 16 jaar) in het Nederlandse taalgebied en bestaat sinds 1970 door een samenwerking tussen de gemeente Knokke-Heist en Davidsfonds Uitgeverij.

Belga

Do van Ranst werd geboren in Dendermonde, maar woont in Hamme. Behalve kinder- en jeugdboeken schrijven, werkt hij als visual merchandiser bij een bekend kledingbedrijf. Van Ranst speelt muziek en is actief betrokken bij KunstVEEG!, een kindertoneelgroep in Hamme, waarvoor hij al enkele stukken schreef.

Met zijn jeugdboek "Mijn hondenjongen" won hij al de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Jeugdliteratuur. Ook internationaal werd hij opgemerkt. Zijn kinderboeken "Zeven Zinnen en een zoen" en "Een pruik en paarse lippen" werden in het Duits vertaald. Verder schreef Do van Ranst: "Mijn bed is een boot", "Boomhuttentijd" en "Mijn hondenjongen".

De jury bestond dit jaar uit de Vlamingen Herman de Graef, Belle Kuijken, Ria de Schepper en de Nederlanders Bregje Boonstra en Jan Smeekens. Ze hadden voor de prijs 2004 keuze uit 54 manuscripten. In het juryverslag wordt het boek onder meer omschreven als "een bijzonder boek, een boek dat treft, het vertelt jongeren veel over henzelf en over hun wereld".

Vorige winnaars van de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek zijn onder andere Gerda van Erkel (1993 en 2002), Patrick Bernauw en Guy Didelez (1996), Karel Verleyen (1998) met "Prins van de leegte" waarvoor hij nadien nog met de Boekenwelp bekroond werd. In 2000 verraste debutante Ina Vandewijer met "Witte pijn", waarmee ze het jaar daarop ook nog de Boekenleeuw en een nominatie voor de longlist Gouden Uil Jeugdliteratuur ontving.