Rubens centraal in tentoonstelling rond broches in Diamantmuseum

Een tentoonstelling over broches, die donderdag opent in het Antwerpse Diamantmuseum, speelt in op de talrijke tentoonstellingen rond de 17de eeuwse schilder Rubens, die dit jaar in de Scheldestad georganiseerd worden. Rubens zelf bleek immers een liefhebber en kenner van diamanten en diamantjuwelen, waarvan hij een niet onaardige collectie bezat.

Belga

Uitgangspunt voor de tentoonstelling "Rubens en diamant" is de Rubensbroche, een 19de eeuws juweel waarvan de "mauve spinel" of edelsteen oorspronkelijk vervat zat in een ring de de Spaanse koning Filips IV aan Rubens schonk. Uit de inventaris van de bezittingen van Rubens blijkt dat de meester uitzonderlijke belangstelling voor diamanten had. Veel van zijn klanten betaalden hem trouwens met diamanten of schonken hem diamantjuwelen.

De tentoonstelling belicht de evolutie van de mode en de juweelkunst, specifiek in het dragen van broches. De nadruk ligt op de 17de eeuw, de tijd van Rubens, dat blijkbaar een belangrijk tijdperk was in de geschiedenis van de juweelkunst. Sommige hedendaagse juweelkunstenaars spelen nu nog in op de mode van de barokkunst.

Om de broches tot hun recht te laten komen, werkt het Diamantmuseum samen met het Flanders Fashion Institute.

Studenten van de Antwerpse Modeacademie zorgen voor replica's van historische kostuums en accessoires waarop de broches worden gepresenteerd.

"Rubens en diamant. Thematentoonstelling over broches van de 17de eeuw tot nu" loopt van 29/4 tot 11/7 in het Diamantmuseum.