Libris Literatuurprijs voor Arthur Japin

De Libris Literatuurprijs van 2004 is gewonnen door Arthur Japin voor zijn boek 'Een schitterend gebrek'. De Libris was dit jaar een exclusief Nederlands onderonsje: geen van de zes namen op de shortlist had de Belgische nationaliteit. De 18 titels tellende longlist telde welgeteld één Vlaamse auteur: Annelies Verbeke met haar debuut "Slaap!".

Belga

De prijs van 50.000 euro wordt om 22.30 uur uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Genomineerd waren 'Blauwbaards ontwaken' van H.C. ten Berge, 'Buiten is het maandag' van J. Bernlef, 'Gran café Boulevard' van Tomas Lieske, 'Toen kwam moeder met een mes' van Nicolien Mizee, en 'Maïsroest' van Rashid Novaire. De jury bestond uit Ronald Plasterk Abdelkader Benali, Arie van den Berg, Margot Dijkgraaf en de Vlaamse essayist Erik Spinoy.

De Libris Literatuurprijs werd dit jaar voor de elfde keer toegekend. Voor deze editie waren 146 titels ingezonden. Vorig jaar won Abdelkader Benali met zijn boek 'De Langverwachte'.

Het totale prijzengeld dat jaarlijks wordt uitgekeerd in het kader van de Libris Literatuurprijs is 65.000 euro. Alle genomineerden kregen namelijk op 14 maart 2500 euro voor hun nominatie. Japin ook, en zo houdt hij in totaal 52.500 euro over aan zijn overwinning. Dat is het hoogste bedrag dat aan een titelprijs voor Nederlandstalige fictie is verbonden.

De woordvoerder van de Libris Literatuurprijs was nog niet bereikbaar voor commentaar.