1 miljard dollar schadevergoeding voor slachtoffer afslankmiddel

De familie van een overleden vrouw die een intussen verboden combinatie van afslankmiddelen nam, heeft van een rechtbank in de Verenigde Staten een miljard dollar (ruim 837 miljoen euro) schadevergoeding gekregen. De fabrikant van het middel Pondimin, farmaceuticabedrijf Wyeth, zei beroep te zullen aantekenen tegen de uitspraak.

AP Ned

De 41-jarige Cynthia Cappel-Coffey overleed vorig jaar aan hartfalen als gevolg van primaire pulmonale hypertensie, een zeldzame ongeneeslijke aandoening waarbij de slagaderen in de longen vernauwd zijn. Volgens haar advocaten was dat te wijten aan het innemen van de zogenaamde 'fen-phen' combinatie (fenfluramine en het onschadelijke phentermine). In 1997 nam zij vijf maanden lang Pondimin, de merknaam voor fenfluramine, een eetlustremmende amfetamine. In september van dat jaar werd Pondimin uit de handel gehaald vanwege de neveneffecten. In 2002 werd de ziekte bij Cappel-Coffy geconstateerd.

Wyeth hield vol dat het voldoende had gewaarschuwd voor het gevaar op pulmonale hypertensie. Cappel-Coffey was bovendien extreem zwaarlijvig, wist dat hartkwalen veel voorkwamen in haar familie en was al vier jaar gestopt met het nemen van Pondimin voordat zij symptomen van de ziekte ontwikkelde, aldus Wyeth. Het bedrijf voerde ook aan dat de hoge schadevergoeding in strijd was met een in Texas wettelijk bepaalde bovengrens.

Zo'n zes miljoen mensen namen Pondimin voordat het uit de handel werd genomen. Wyeth heeft een fonds ter waarde van 3,75 miljard dollar opgericht om slachtoffers van fen-phen te helpen, maar ruim 78.000 mensen weigerden dat. Het bedrijf zette 16,6 miljard dollar opzij voor schadevergoedingen, schikkingen en gerechtskosten.