Eerste strafzaken in VS wegens 'spammen'

In de Verenigde Staten zijn deze week de eerste strafzaken aangespannen tegen personen die zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan het versturen van 'spam', ongewenste , meestal commerciële e-mail.

AP Ned

De strafzaken zijn in Detroit aangespannen door de Federal Trade Commission, een toezichthouder op het handelsverkeer. De vier verdachten zijn beschuldigd van het versturen van honderdduizenden mailtjes met commerciële boodschappen, meestal advertenties voor vermageringsproducten. De verdachten riskeren hoge boetes en zelfs gevangenisstraf.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft aangekondigd spammen en andere vormen van cybercriminaliteit de komende jaren hard aan te gaan pakken. Ook producenten en verspreiders van spyware, software die zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is informatie verzamelt op zijn computer, moeten rekening houden met aandacht van justitie.

De VS willen ook buitenlandse bedrijven gaan aanpakken die spam versturen naar consumenten in de VS. De afgelopen jaren is al wetgeving aangenomen om het uitwisselen van muziek via filesharingprogranmma's als Kazaa aan banden te leggen.