Greenspan pleit voor forse uitbreiding handel in aardgas

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Alan Greenspan, heeft dinsdag gepleit voor een forse uitbreiding van de wereldwijde handel in aardgas. Volgens Greenspan kan daarmee worden voorkomen dat de Amerikaanse economie geschaad wordt door prijsstijgingen.

AP Ned

De voorzitter van de Federal Reserve voorziet de komende jaren een forse stijging van de prijs van aardgas. Omdat de VS voor een flink deel afhankelijk zijn van de import daarvan, is het in belang van de VS dat de wereldmarkt voor aardgas wordt uitgebreid om zo de prijzen te drukken, aldus Greenspan dinsdag op een energieconferentie van het Center for Strategic and International Studies.

Zogenoemde futures in aardgas, toekomstige contracten die op de beurs verhandeld worden, laten al enkele jaren een scherpe stijging zien. Greenspan wijt dat voor een belangrijk deel aan de beperkte handel in gas in vergelijking met de toenemende vraag.

Vooral vloeibaar aardgas, dat nu nog relatief weinig wordt verhandeld, zal de komende jaren een belangrijke energiebron worden, aldus Greenspan. De productie daarvan is de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden en het gebruik ervan zal de komende jaren fors toenemen.