WHO geeft Brazilië voorlopig gelijk in katoenconflict met VS

De Verenigde Staten zijn het oneens met de beslissing van de Wereldhandelsorganisatie WTO over de subsidies aan Amerikaanse katoenproducenten. De VS willen in beroep gaan als het oordeel gehandhaafd blijft.

Belga

De WHO gaf beide partijen maandag een vertrouwelijk rapport van de arbitragegroep. De experten van de WTO onderzoeken na een klacht van Brazilië of de subsidies die Washington aan de Amerikaanse katoenproducenten verstrekt, wel wettig zijn. Het gaat om voorlopige bevindigen. Beide partijen krijgen nu de kans om te reageren. Het eindrapport wordt dan op 18 juni bekendgemaakt, waarna beide partijen beroep kunnen aantekenen.

De inhoud werd niet openbaar gemaakt, maar de VS zouden met hun subsidies marktverstorend werken. Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag "tevreden" te zijn met het rapport "dat de Braziliaanse bekommernissen goed weergeeft". Bij de Amerikaanse delegatie bij de WHO is men het oneens met bepaalde onderdelen van het rapport. De VS zullen beroep aantekenen als er geen wijzigingen komen in het eindrapport, zo luidde het.

Volgens Brazilië ontvingen de katoenproducenten in de VS tussen augustus 1999 en juli 2003 12,4 miljard dollar aan allerhande subsidies op een totale productie van 13,9 miljard dollar in diezelfde periode. Dat de productie voor 89,5 procent wordt gesubsidieerd, brengt volgens Brazilië zware schade toe aan de eigen productie en die van andere producenten in de wereld.